Jaakko Mustakallio Muutetaan maailmaa - ei ilmastoa

Puheina ilmastonmuutos ja ympäristö - tekoina öljyriskit ja vastuunvälttely

  • Puheina ilmastonmuutos ja ympäristö - tekoina öljyriskit ja vastuunvälttely

Valtionyhtiö Arctia Shipping vuokraa kahta jäänmurtajaa öljy-yhtiö Shellille kesäkausina murskaamaan jäätä öljynetsijöille Alaskan arktisessa luonnossa.  Aiemmin hallitus on vähätellyt öljynporauksen riskejä, mutta Taloussanomat paljasti valtion mittavat vastuunvälttelytoimet, jotka koskevat mahdollista luonnonkatastrofia herkässä arktisessa luonnossa.  Vakavan öljyonnettomuuden riski Shellin porauksissa on ympäristövaikutusten arvioinnin mukaan jopa 75 prosenttia.  Jos riskit valtion mukaan ovat vähäiset, miksi toteuttaa yhtiöjärjestelyin suojautumismekanismejä ja hankkia superkallista, jopa miljardin euron vahingot kattavaa vastuuvakuuusta?

Valtio on ruvennut riskienhallintatoimenpiteisiiin, sillä vuoden 2010 Meksikonlahden öljykriisin korvauksissa öljy-yhtiö BP:ltä vaaditaan Financial timesin mukaan korvauksia jopa 90 miljardin euron vaurioista. Tämä on liki kaksi kertaa Suomen valtion vuosibudjetti.  Öljy-yhtiö BP on haastanut myös porauksissa mukana olleita yhteistyökumppaneitaan oikeuteen vastaamaan osansa vahingoista. Suomen valtio pelkää, että vastaavan onnettomuuden sattuessa arktiksella korvausriidat voivat johtaa veronmaksajien korvausvelvollisuuteen. Siksi valtio keplottelee yhtiöiden omistussuhteilla sen sijaan, että sanoutuisi toiminnasta irti. Hallitus on tainnut hakea oppia kansainvälisen veronkierron toimintatavoista.

Korvausvastuita suurempi asia on hallituksen ristiriita suhtautumisessa arktikseen öljynporaukseen. Kuinka hallitus samanaikaisesti ajattelee, että on mahdollista torjua ilmastonmuutosta, kun suurin osa jo tunnetuista fossiilivaroista pitäisi jättää maahan?  Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) puolustautuu lausumalla, ettei Suomi itse poraa arktiksella öljyä.  Näinhän asia on, mutta arktiksella porauksen avustamista voi verrata sotaisalle konfliktialueelle ampumatarvikkeiden myymiseen. Iljettävää kaksinaismoralismia ja vastuutonta toimintaa.

***

Kirjoittaja on vihreiden talouspoliittisen työryhmän puheenjohtaja sekä kansainvälisen vakuutustoiminnan ja riskienhallinnan opintosuunnan kauppatieteiden maisteri. Olen matkalla eduskuntaan ja kannustaa voit tykkäämällä facebook-sivustani täällä: https://www.facebook.com/mustakallio.jaakko

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Mikael Stenbäck

CO2-pitoisuus kaasukehässä on noin 0,04%, josta ihmisen osuus on noin 4% ja siitä Suomen osuus noin 0,18% (Kiina tuottaa noin 25%). Työnnämme 80 miljoonaa euroa vuosien 2015 - 2018 välisenä aikana hölynpöly hankkeeseen, kun Kiina, Venäjä, Intia, Brasilia ym. isot valtiot eivät laita pennin hyrrää. Lisäksi Saksakin korvaa vesihöyryä tuottavan ydinvoiman hiilellä. Saksalaiset hävittävät jopa yhden kyläpahasenkin ruskohiilikaivoksen tieltä ja Suomi vain kiristää ympäristöverotusta sekä noudattaa orjallisesti ilmastomääräyksiä, joka jo muutenkin perustuu puhtaalle pseudotieteelle.

Pelkästään nykyisen interklasiaalin tarkastelu paljastaa sen, että hiilidioksidi ei ohjaa ilmastoa ja kaiken lisäksi ilmasto on viilentynyt tuhansia vuosia. Jos lisäksi katsotaan aikaisempia lämpökausia, niin huomataan, että lämpöä on ollut menneinä aikoina monta astetta enemmän ja samoin hiilidioksidia. CO2 on lämpenemisen tuote, ei sen aiheuttaja. Minulta jää kyllä jatkossakin lihattomat lokakuut viettämättä.

Toimituksen poiminnat