Jaakko Mustakallio Muutetaan maailmaa - ei ilmastoa

Vegaanista mustaamakkaraa, kiitos!

Enpä olisi uskonut, että lihaakin syövä tamperelaismies voisi oppia näin paljon kuukauden vegaanikokeilusta.

Olen aina ollut ruuan suhteen kokeileva mutta laiska. Kauppareissulla mielessä pyörivät aina ne samat 7–10 reseptipohjaa, joita sitten sovelsin eri lisukkeilla tai mausteilla fiiliksen mukaan. Olen siis  ruuanlaittajana vanhoihin kuvioihin jämähtänyt.

Halusin lähteä vegaanihaasteeseen haastamaan itseäni sekä kokeilemaan vielä ekologisempaa ruokavaliota kuin mihin olin tottunut. Vegaaniruokavalion ekologisuus perustuu sille, että maapallon lihatuotanto tuottaa lähteestä riippuen hieman alle 20 prosenttia kasvihuonepäästöistä [lähde].

Nautakarjan kasvattaminen on ympäristölle haitallisinta karjataloutta. Lehmät syövät Suomessa ravinnokseen noin 100 kiloa soijaa yhtä tuotettua lihakiloa kohden.  Naudanlihan kulutuksen lisäksi meidän tulisi laskea huomattavasti maitotuotteiden kulutusta. Jos lopettaisimme Suomessa naudanlihan syönnin huomenna, tarvitsisimme silti noin 80 prosenttia Mansikeista tuomaan juustot ja maidot pöytään. Ilmaston kannalta kuitenkin tärkeintä on suurten massojen lihankulutuksen vähentäminen.

Itseni kampeaminen pois mukavuusalueelta oli loppujen lopuksi todella helppoa! Kun olin oppinut vegaanin perustietoja, kuten mikä on paras kaurajugurtti ja kuinka tehdä dippikastiketta kaura-fraicheen, mitään suuria vaikeuksia en juuri arjessa huomannut.

Fiilistelin vain erinomaisia vegaanituotteita kuten iKaffen kauramaitoa, joka vaahtoutui cappuccinoon tavallista maitoa paremmin. Huomasin aluksi vertailevani herkästi eläiinperäisten tuotteiden makuja vegaanivaihtoehtoihin. Vegaaniruuat maistuvat tietenkin täysin omanlaisiltaan, mutta erilainen ei tarkoita automaattisesti huonoa.  Kun suu tottuu uusiin vegaanimakuihin, olisi siirtymä taas takaisin eläinperäisiin ruokiin samanlainen kokemus.

Vegaanihaaste toi myös vahvemmin tajuntaan, kuinka lihapainotteista ruokakulttuurimme on. Yllätyin, kuinka usein tuli kuvailtuavegaanisia ruokalajeja liharuokien nimellä, kuten puhuttaessa tamperelaista herkkua jäljittelevästä kukkakaalisiivistä. Jos halusin kertoa kaverille ilman pitkää selitystä, mitä söin, helpoimmalla pääsin kuvailemalla sitä kukkakaalisiiviksi, liha- ja kasviruokanimityksiä yhdistellen.

Parasta koekuukaudessani oli sipsikaljavegaanimässäily - AH! Herkullisia makumatkoja ja ruokia sekä kotona että tutuissa ravintoloissa, joiden vegaaniannoksia en ollut koskaan sattunut valitsemaan. Vegaaniruoka on yhä suositumpaa. Kulttuurimuutoksen näkee  ravintoloissa, ihmisissä ja siinä hehkutuksessa, mitä vegaaniruoka synnyttää. Olin yhtä hymyä, kun olin lapsuuteni Golden Rax pizzabuffetissa syömässä vegaanista mättöä sydämeni kyllyydestä! Se, jos mikä kristalloi sen, että ruokakulttuurimme nyhtökaurabuumi on vasta alkusoittoa jollekin suuremmalle.

Aion jatkaa kauratuotteiden käyttöä maidon sijaan jatkossakin ja suosittelen kokeilemaan rohkeasti vegaanituotteita tai -haastetta. Se avartaa näkemyksiä niinkin arkiseen asiaan kuin ruoka ja on hämmästyttävän helppoa. Lupaan myös tarjota kevään aikana vegaanista mustaamakkaraa jossain päin Tamperetta. Pysykää kuulolla!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hennakajava kuva
Henna Kajava

Hienoa, että heti vegaanisen tammikuun jälkeen sai lukea täältä ajankohtaisen kirjoituksen ja kuulla myönteisistä kokemuksista! Itselleni tärkein syy eläintuotteiden välttämiselle ovat eläinoikeussyyt, mutta ekologiset syyt ovat myös tärkeitä. Veikkaisin itse asiassa, että suurimmalle osalle suomalaisista eläinoikeussyyt tehoavat parhaiten, vaikka äkkiseltään voisi ajatella ekologisia syitä. Sikojen salakuvausvideoilla nähdyt eläimille aiheutetut julmuudet herättivät niin paljon suuttumusta maahanmuuttokriittisissä lihaa syövissä heteromiehissäkin keskusteluryhmissä ja monet ymmärtävät asian omien koiriensa kautta. Ympäristöongelmien eteen toimiminen on helpompi vesittää ulkoistamalla vastuuta merkittävämmille maille :)

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Ensin ihmiset vegaaniravinnolle, sen jälkeen myös kissat ja koirat. Tähän anglo-amerikkalainen PETAkin on kannustanut ja mainostellut myös kissoille "sopivaa" vegaanista eläinruokaa. Jos eläintuottajat syöttäisivät domestikoituneille eläimille jotain aivan muuta kuin mitä niiden lajille tyypillinen ravinto on, siitä eläinaktivistit älähtäisivät samalla sekunnilla. Kun eläinaktivisti syöttää koiralleen tai kissalleen vegaanista ravintoa se onkin silkka rakkauden teko. Näin ne säännöt eivät ole samat kaikille.

Toimituksen poiminnat