Jaakko Mustakallio Muutetaan maailmaa - ei ilmastoa

5 parempaa keinoa tasapainottaa taloutta

Politiikan teon ytimessä on tehdä arvovalintoja rahasta. Puolueet ja poliitikot päättävät, mitä yhteisillä veroeuroillamme tehdään. Maksammeko kunnolliset palkat päiväkotien varhaiskasvattajille, vai tuemmeko ympäristölle haitallista teollisuutta?

Tänään kokoomusjohtoinen valtiovarainministeriö yritti ohjata ohjata vaalikeskustelua vaatimalla julkisen talouden leikkauslistoja jopa kahden miljardin euron edestä. Vertailun vuoksi todettakoon, että Tampereen kaupungin vuosibudjetti on 1,6 miljardia euroa.

On lähtökohtaisesti ongelmallista, että ministeriö yrittää kehystää vaalien talouskeskustelun raamit arvolatautuneilla ulostuloilla. Lisäksi tämä raamitus palvelee vain ja ainoastaan Kokoomusta, joka mielellään esittää leikkauksia hyvinvointipalveluihin ja perusturvaan.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) mukaan Suomessa myönnetään suoria yritystukia vuosittain noin 1,3 miljardia euroa. Näiden lisäksi yrityksille myönnetään suoria verotukia noin 3 miljardin euron edestä. Niistä kaksi miljardia on valmisteverotukia, ja noin miljardi elinkeinoverotuksen tukia, joista valtaosa kohdistuu erityisesti suurille yrityksille.

Näin mittaville valtion rahallisille panostuksille on lupa odottaa kunnollista vastinetta. Sen sijaan nykyinen yritystukijärjestelmä ei ole Valtioneuvoston raportin mukaan parantanut tehokkaasti ja laajasti suomalaisten yritysten asemaa.  

Julkista taloutta voidaan tasapainottaa näillä viidellä keinolla yli kolmella miljardilla eurolla. Samalla parannamme ihmisten ja luonnon hyvinvointia.
 

  • Poistetaan ympäristölle haitallisia tukia (~800 miljoonaa)

  • Yhtenäistetään verotuksen vähennysviidakko sekä tukitaan kansainvälisen veronkierron porsaanreiät

  • Karsitaan ja kohdennetaan maataloustukia kohti kasvispainotteista tuotantoa

  • Siirretään yritystukien painopiste suuryrityksistä pienyrittäjille ja työllistämiseen

  • Vähennetään julkisia menoja investoimalla reilusti ennaltaehkäiseviin palveluihin, kuten nuorten parempaan mielenterveyteen.

Tällä reseptillä Suomi ja Suomen talous voivat valtiovarainministeriön leikkauslistoja paremmin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Mitä ovat 'ympäristölle haitalliset tuet (800 miljoonaa)'?

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Eiköhän yhtälö mene niin että veroja ei voi korottaa ellei joku keksi miten verojen korottaminen lisää työpaikkoja ja kulutusta.
Ja menoja mihinkään uuteen ei voi kasvattaa koska jo nykyisten järjestelmien sairaanhoidon ja koulutuksen ylläpito käy mahdottomaksi..
Leikkaukset mihinkään tukimuotoon eivät kyllä lisää työpaikkoja, lisäksi suuri osa tuista yrityksille ja maatalouteen kiertää eu kautta joten voimme olla ottamatta tukia vastaan eusta muttemme voi olla maksamatta osuuttamme.
Eli ainoa keino valtion saada lisää rahaa on se että työpaikkoja tulee merkittävästi lisää.
Tai ottaa lisää velkaa ja nostaa veroastetta jolloin työttömiä tulee lisää, jolloin pitää nostaa lisää veroja yhä pienenevälle työllisten joukolle, ja ottaa lisää velkaa..
Ja jos sotessa on tiukka menoraami niin rahaa soteen menee eurolleen sen verran kuin sinne on euroja annettu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eli ainoa keino valtion saada lisää rahaa on se että työpaikkoja tulee merkittävästi lisää."

Pelkkä työpaikka ei vielä merkitse mitään jos siitä ei makseta palkkaa jolla voi elättää itsensä ja perheensä. Positiivista olisi jos tämän lisäksi maksaisi vielä veroa.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Työpaikka on jo itsessään arvo ihmiselle verrattuna työttömyyteen. Ja verrattuna tuetussa työssä ja täysin työttömyydessä elävää niin onhan se aelvä että kaikin tavoin parempi olla edes osittain työelämässä.Lisäksi moni kouluttamaton, iäkäs, vajaakuntoinen ei sellaista työtä enää tule saamaan jossa voi itsensä elättää ja vielä veroja maksaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Verotuksen voi laittaa kulutukseen mitä ihmiset nihkeästi vähentää ellei ole pakko.

Sokeriin valmisteveron laittaminen toisi persuntumalla satoja miljoonia vuodessa ja ihmiset maksaa kun sitä tungetaan niin moniin paikkoihin ja ihmiset ovat siitä riippuvaisia.

Mikään pakko ei ole syödä näin, että ei silleen vaikuta vaikka köyhien asemaan kuten ruoan ALV:n nosto.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Niin ja joo, onhan semmoinen keino että siirtää lihan vaikka tavallisen ALV:n piiriin. Ihmiset tuntuvat aika paljon haluavan tottumuksestaan syödä lihaa vaikka ei vältsisti tarvitsisi, tai syödään jopa liikaa.

Tuokin toisi kivasti rahaa kun kuitenkin porukka hakee sieltä marketista kinkku- tai jauhelihapakettia.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

pistetään vaan ne kasvikset Sinne 50% alv... Sen verran halpoja on nuo kurkut jne. ettei muutaman sentin korotus tunnu missään, mutta miljoonia saisi valtio. Joka tapauksessa ihmiset ostavat kurkkua leivän päälle!

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #11

Kasviksia ei kannata verottaa koska niiden kasvattaminen kuluttaa vähemmän pinta-alaa.

Se että kasviksia kiikutellaan ympäri maailmaa tai kasvatetaan energiaa kuluttaen on huono juttu, että oikea verotuskohde on tietenkin energian verotus.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #12

Pistetään ulkomaalaisille vihanneksille/kasviksille verot. Jätetään kotimaiset verottamatta( Nyky)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #13

Ei kannata. Ennemmin nostaa öljyn verotusta kun bensakin on niin halpaa. Öljyn voimin niitä roudataan muualta ja sitä öljyäkin roudataan muualta niin vero siellä kohdistuisi täysin oikealla tavalla sinne minne pitääkin. Tämä myös siinä lihan siirtämistä yleisen ALV:n piiriin tekisi myös, kun lihaa kasvatetaan Suomessa roudaamalla muualta rehua.

Eli siirtämällä lihan yleisen ALV:n piiriin ja nostamalla öljyn verotusta optimoisi sitä tarpeetonta muualta roudaamista tänne, koska silloinhan me tosiasiassa kylvetään euroja muualle vaikka meidän pitäisi saada euroja muualta tänne.

Veropohjan kannattaa Adam Smithin oppien mukaan olla laaja että ei onnistu kaikenlaiset venkoilut mutta samalla pitäisi olla yksinkertainen että ei rikota monimutkaisuudella.

Ei ole mitään järkeä tehdä poikkeusta "ulkomainen kasvis" koska sitten se kasvis kasvatetaan kotimaassa energiaa tuhlaamalla ja lisäksi kun ollaan EU:ssa niin se ulkomaa varmaan niiden säädösten mukaan katsotaan olevan EU:n ulkopuolella. Eli ne hoidetaan tulleilla.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Eli yksinkertaisemmin, käsi ylös joka on sitä mieltä että leikkaamalla tukia, leikkaamalla sieltä sun täältä, korottamalla veroja tai lisäämällä velanottoa Suomen tilanne korjaantuu.
Ja sitten käsi ylös jonka mielestä lisäämällä työssäkäyvien määrää valtion menot pienenee ja verotulot suurenee jolloin nykyiset palvelut voidaan ylläpitää.
Ja kumpi on yksittäiselle ihmiselle parempi, olla töissä vai olla yhteiskunnan tukiverkkojen armoilla.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tässä arvolatautuneessa reseptissä oli vain kaksi heikkoutta, keinot eivät olleet parempia eikä niillä tasapainoteta taloutta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Vanha viidakon sananlasku: "Miksi äänestää Vihreitä kun voi äänestää suoraan Kokoomusta?"

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Suomessa maksetaan vähintään 15% vuotuisesta budjetista yritystukia siis vähintään!

Pekka Pylkkönen

Mutta se ympäristölle haitallinen teollisuus tuottaa aivan törkeästi enemmän verotuloja kuin saa tukia. Jos se teollisuus poistetaan, eikö hoitajien palkkoihin jää entistä vähemmän rahaa?

Helsingin suurimmat yritykset ovat näitä ympäristölle haitallisia. UPM ja Stora Enso. Espoossa Neste Oil. Vantaalla Finnair. Pelkkiä ympäristölle haitallisia firmoja.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Hyvä kirjoitus.
Onhan se selvää, että leikkaamalla työpaikat vähenee ja verokertymä pienenee.
Ja pienyritykset ne työllistää, mutta ovat tänä päivänä usein konkan partaalla.
Jokaiseen kuntaan tulisi saada yritysneuvosto, joka todella toimii, eikä vain puhu kauniita.

Henry

Antti Harkila

YLE-verosta saisi 500 miljoonaa!

Toimituksen poiminnat