Jaakko Mustakallio Muutetaan maailmaa - ei ilmastoa

Velkakello, jolla todella on merkitystä

  • Velkakello, jolla todella on merkitystä

Ilmastovelka.fi kertoo paljonko Suomen on vähennettävä ilmastopäästöjä

Yhteiskunnallinen keskustelu päästöjen vähentämisestä käy kuumana. Väittelyä käydään päästöjen määrän vähentämisestä, vaikka Pariisin ilmastosopimus kertoo meille tarkkaan, kuinka paljon päästöjä on nyt vähennettävä.

Nyt yhteiskunnallinen keskustelu on viimein käännettävä siihen, miten vähennämme vaaditun määrän ilmastopäästöjä, että saavuttaisimme Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteen. Siksi olemme tänään julkaisseet ilmastovelka.fi palvelun, jossa voi käydä katsomassa Suomen sekä henkilökohtaisen ilmastovelan määrän verrattuna Pariisin ilmastosopimukseen. 

Osa varmasti muistaa, kuinka eduskuntavaaleissa 2015 julkisen keskustelun kaappasi Suomen talouden velkakello, jonka keskuskauppakamari pystytti Helsingin Aleksanterinkadulle. Silloin puolueet kilvoittelivat siitä, miten suuria leikkauslistoja kukin tekisi.

Nyt ilmastovelka on konkretisoitava samalla tavalla jokaiselle suomalaiselle. Julkisessa keskustelussa tulisi kilvoitella siitä, miten nopeasti ja millä keinoilla tarvittavia päästöleikkauksia tehtäisiin, että Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteeseen päästäisiin. Tällä hetkellä Suomen on leikattava päästöjään 49,14%, että sopimuksen tavoite saavutettaisiin. 

Katso lisää ja levitä sanaa: ilmastovelka.fi 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

No voi hyvät hyssykät. Vielä vaan joku kohkaa päästövähennyksistä. Että Suomen pitäisi pelastaa koko pallo ilmastonmuutokselta. Tulee kiire, ennen kuin ilmasto rupeaakin jäähtymään.
https://www.hs.fi/tiede/art-2000006037291.html

Mitäs tuolle tehtäisiin ja kuka tekee ? Lapset ja muut vihreät lähtevät työntämään vastaan, ettei mannerlaatta enää liiku ? Siinäpä sitä haastetta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

0.1% on hyvin todennäköinen osuus Suomea kohtaavista ilmastomuutoksen aiheuttamista ympäristötuhoista.Miksi vakuutusmaksut kuitenkin karkaavat pilviin?

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Tällä hetkellä Suomen on leikattava päästöjään 49,14%, että sopimuksen tavoite saavutettaisiin. "

Tuo luku, 49,14%, on ehkä lähellä oikeata, tosin pilkku pitäisi ensin poistaa, ja sittenkin vielä merkitys ilmastoon olisi melko olematon. Sinänsä tuollainen desimaaleilla elvistely on tasan yhtä järkevää kuin joku 1,5 asteen lämpötilayläraja.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Suomen mitkään hiilivähennykset eivät vaikuta ilmastonmuutokseen. Ei vaikka tekisimme kaikki itsemurhan. Se johtuu siitä että meitä on niin vähän. Näin on vaikka yhden suomalaisen hiilijalanjälki on suurempi kuin intialaisen. Kiinan ja Intian hiilipäästöt kasvavat huimaa vauhtia mutta Suomen on hiljalleen vähentyneet. Kiinalaisen jalanjälki alkaa olla jo suomalaisen tasolla. Ehkäpä jopa mennyt ohi?

Asumme kylmässä maassa jolloin energiaa kuluu väistämättä enemmän kuin lämpimissä maissa. Siksi on hyvä että meitä suomalaisia on vähän, mietipä jos täälläkin asuisi vaikkapa 100 miljoonaa ihmistä...

Vaikka suomalaiset eivät voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen, voimme parantaa Suomen ekologista tilaa monin keinoin. Monimuotoisuuden heikkeneminen vaikuttaa ruokahuoltoon, sadot Suomessa ovat jo pienentyneet (ne pölyttäjät jotka elävät Suomen metsissä ovat vähentyneet). Siksi metsähakkuita on tehtävä tavoilla, jotka suojelevat monimuotoisuutta. Tämä on Suomelle huomattavasti tärkeämpää kuin hiilen vähentäminen.

Vesistöjä, sekä järviä että meriä on puhdistettava, tähänkin löytyy keinoja, jos on halua.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Varmaan ymmärrät, että vain sellaiset yhteiskunnat ja vain sellaiset yritykset, joiden taloudet ovat kunnossa, voivat panostaa hallitusti ja kattavasti ympäristöä ja luontoa suojeleviin lakeihin, lakien noudattamisen valvomiseen ja ympäristöteknologiaan, jolla teollisen tuotannon aiheuttamaa vahingollista vaikutusta minimoidaan mahdollisimman tehokkaasti.

Köyhät maat dumppaavat kaiken mereen tai hautaavat maahan - ja siinä se.

Ympäristönsuojelu on mitä suurimmassa määrin myös taloudellinen kysymys.

http://www.velkakello.fi/

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

http://www.velkakello.fi/
Velaksi on tosiaan kiva auttaa muita että pääsee itse vielä kusisempaan tilanteeseen (kurjuus on ilomme, leipäjonot kohtalomme). Eli eiköhän tilata uudet pikavipit taas että päästään rahaa jakelemaan saastuttavammille kavereillemme. Hyvä idea.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Sillä rahalla, milla Suomessa tehdään nuo 49% vähennykset, saataisiin tehtyä muualla 10-kertaiset vähennykset (esimerkiksi Intia, jolla ei ole varaa tehdä näitä vähennyksiä).

Suomi on jo tehnyt edulliset toimenpiteet päästöjen vähentämiseksi. Kun lähdetään tekemään 49% lisäsäästöjä Suomessa, edessä on rankka elintason lasku jollekin väestöryhmälle (enkä usko siihen kuuluvan rikkaammat).

Muutoksen toteuttaminen syö valtavan määrän resursseja. Rakentamalla kaikille betonitaloja keskustaan, ostamalla sähköautoja, rautateitä ja ratikoita tuulimyllyjä, kompensoivat voimalaitokset kulutetaan valtava määrä luonnonvaroja ja niitä varten tuotetaan muualla maailmassa paljon CO2:a.

Nämä toimenpiteet ovat paljon paljon vaikeampia, kuin uskotaan.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Vielä nämä vihreät ilmastouskovaiset jaksavat syyllistää Suomalaisia vaalimenestyksen kiilto silmissään. Suorastaan lapsellista:

Ilmastovelka - uusi tapa syyllistää! Syyllisty sinäkin, äänestä vihreitä, luovu kaikesta, koita selvitä omantunnontuskistasi lahjoittamalla viimeiset pennisi ties kenen hyväksi, katso kun muu maailma tekee mitä lystää ja jää odottamaan kiitosta jota ei koskaan tule! Ilmastovelka - siis syyllisty!

Vakavasti puhuen olisi mielenkiintoista saada aikaiseksi Poliittisten lupausten velkalaskuri. Kuinka paljon poliitikot ovat ennen vaaleja luvanneet ja paljonko velkaa on syntynyt toteutumattomien lupausten takia. Siinä olisi mielenkiintoinen laskuri.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Tällä hetkellä Suomen on leikattava päästöjään 49,14%, että sopimuksen tavoite saavutettaisiin."

Mietinkin, onko tavoite vain leikata päästöjä vai pysäyttää ilmastonmuutos? Jos jälkimmäinen, niin kuka kuittaa Kiinan ja Intian moninkertaistuneet päästöt? He eivät sitä näytä itse tekevän. Mikäli Suomi saavuttaa päästötavoitteensa samalla kun Intia ja Kiina ovat lisänneet useamman Suomen verran päästöjä, voimmeko olla tyytyväisiä?

http://puppek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271946-vahe...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Oheinen kello on se kello, jolla on eniten merkitystä ihmiskunnan kannalta. Toivon kovasti, että aihe otettaisiin YK:n pääteemaksi tästä eteenpäin. Kaikki muut ongelmat (ilmastonmuutoskin) ovat ainoastaan seurausta....

Kun kerran blogin kirjoittaja on tamperelainen, niin lienee riittävän kuvaavaa kertoa, että maailman nettoväestökasvu on 230 000 henkeä/vrk eli Tampere-kokoisen kaupungin verran. Ei mulla muuta.

Sorry, hieman tylystä kommentistani:

http://www.worldometers.info/world-population/

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239053-meit...

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Olen aina kummastellut näiden "denialistien" tai "skeptikkojen" maailmankuvaa tulevaisuudesta. Kuvittelevatko he että asiat voisivat jatkua "business as usual". 90% maailman aktiviteetista ylläpidetään fossiilisilla energialähteillä, jotka alkavat niukentua joka tapauksessa. Meidän on rakennettava koko infrastruktuuri joka tapauksessa uusiksi. Kuka valmistautuu fossiilisien niukkuutteen nopeiten, selviytyy vähäisin vaurioin.

Ei ole sellaista skenaariota kuin "business as usual", täysin riippumatta ilmaston muutoksen todellisuudesta. Jos haluamme vähentää päästöjä, on meidän rakennettava energia ym. infra uusiksi ja nostaa omavaraisuus korkealle kaikessa elämälle tärkeässä. Jos muu maailma jättää reagoimatta tarvittaviin päästövähennyksiin, on meidän edelleen rakennettava infra uusiksi ja oltava omavaraisia kaikessa tärkeässä, suojellaksemme suomalaisia väistämättömältä fossiilisen energia niukkuudelta.

Miten muu maailma reagoi ilmastonmuutokseen, kuudenteen sukupuuttoaaltoon tai fossiilisen energian niukkuuteen, ei vaikuta siihen miten meidän tulee reagoida tulevaisuuden haasteisiin. Ei Suomen tarvitse pelastaa maailmaa, vaan Suomalaiset.

ps. Eikä ilmastonmuutokseen laitettavat panokset maksa mitään. Ihmiskunta on aina rakentanut infran uudestaan. "Meillä ei ole varaa ilmastonmuutoksen vaatimiin muutoksiin" on tyhjä hokema. Muutos on väistämätön, kyse on vain siitä että teemmekö oikeita ratkaisuja ajoissa.

Valtavan määrän asioita joudumme miettimään uudestaan: Globalisaation, talouskasvun, tulonjaon, työnjaon, työn mielekkyyden ja hyödyllisyyden kategoriat....jne... Nämä eivät oikeasti ole vaikeita asioita jos luovumme talouden myyteistä.

Toimituksen poiminnat